wok

Technika stir fry – sekrety szybkiego i zdrowego smażenia w woku

Smażone dania są podstawą menu w wielu kuchniach. Dzięki odpowiednim patelniom, umożliwiającym smażenie niemal bez tłuszczu, nie musi być ono niezdrowe. Istnieje również znany z kuchni azjatyckiej sposób smażenia stir fry, polegający na obróbce cieplnej potraw w wysokiej temperaturze w woku. Na czym polega technika stir – fry?

Czym jest smażenie stir-fry i jakie dania można dzięki niej przyrządzić?

Technika „stir fry”, czyli „smażenie w ruchu”, polega na obróbce cieplnej potrawy w bardzo wysokiej temperaturze i w możliwie jak najkrótszym czasie. Do tego typu smażenia powinno się wybierać składniki, które w tym samym czasie uzyskają miękkość i właściwą konsystencję lub stopniowo dorzucać składniki, zaczynając od tych, które najdłużej się smażą (np. mięso) aż do miękkich warzyw, nie wymagających zbyt długiej obróbki. 

Technika stir-fry wymaga również specjalnych rodzajów oleju, które mają wysoki punkt dymienia. Jest to istotny warunek, ponieważ smażąc tą metodą w woku, robi się to w wysokiej temperaturze, a niektóre tłuszcze podczas spalania mogą wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje. Idealne do smażenia w woku będą oleje: rzepakowy, sezamowy, ryżowy, arachidowy. 

Ponieważ technika stir-fry to smażenie w krótkim czasie różnych zmieszanych ze sobą składników w wysokiej temperaturze, danie powinno być intensywnie mieszane. Niektórzy kucharze podczas smażenia podrzucają składniki na patelni – woku. Sam zaś wok, znany doskonale z kuchni azjatyckiej, nie jest zwykłą patelnią. Ma wysokie, lekko zaokrąglone ścianki i charakteryzuje się mniejszym niż w przypadku klasycznych patelni dnem

Oczywiście modele dostępne w ofertach współczesnych producentów akcesoriów kuchennych są dostosowane do potrzeb nowoczesnego klienta, mimo to muszą zachować pewne cechy, charakterystyczne dla prawdziwych woków. Grube dno pozwala na utrzymanie wysokiej temperatury przez dłuższy czas, a rączka nie może się szybko nagrzewać z uwagi na wymaganą wysoką temperaturę, w której szykuje się dania. Co możesz przygotować w woku? Nie tylko dania kojarzące się z kuchnią azjatycką. 

Wok to nie tylko smażenie, ale również gotowanie i duszenie, co umożliwia specyficzna budowa naczynia. Wok to idealne naczynie do przygotowania dań z ryżu, makaronu klasycznego, makaronu ryżowego, kaszy gryczanej, kaszy pęczak, mięs z warzywami, makaronu lub ryżu z owocami morza. Przyrządzisz na nim pyszne warzywa na patelnię, gulasze i wiele innych potraw. 

Czy smażenie techniką stir-fry rzeczywiście jest zdrowe?

Technika stir-fry to nie tylko urozmaicenie w codziennym gotowaniu, ale również możliwość gotowania zdrowych, pożywnych i urozmaiconych dań. Można powiedzieć, że jest ona zdrowa z różnych powodów:

  • wprowadza do menu różnorodne składniki – kasze, makarony, ryby, mięsa, tofu, warzywa i nowe, ciekawe przyprawy;
  • umożliwia smażenie na stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu;
  • składniki nie tracą swoich cennych wartości odżywczych i smakowych;
  • w szybkim czasie przygotujesz pyszne jedzenie dla siebie i rodziny.

Marka Gerlach ma w ofercie patelnie-woki, dzięki którym przygotujesz wiele smakowitych dań!